Jouw trouw speech, de perfecte toespraak

  04 / 08 / 2017
Jouw trouw speech, de perfecte toespraak


Een speech houden op een huwelijk, voor de meesten klinkt het als een regelrechte nachtmerrie. Voor al die mensen spreken en ook nog de juiste woorden vinden. Hoe zorg je ervoor dat je toch een goede speech houdt? Met de volgende tips ben je een heel eind op de goede weg.

 

Voorbereiding is het halve werk

Begin op tijd met de voorbereidingen. Zorg er voor dat tegen de tijd dat je de speech moet houden je deze goed genoeg kent. Kijk alleen op het briefje om te zien wat je als volgende moet zeggen, maar maak er geen lezing van.

 

Spreek luid en duidelijk

Je hoeft niet te schreeuwen! Maar zorg er wel voor dat het publiek je goed kan horen. Is er een microfoon, maak hier dan goed gebruik van. Oefen een keertje met de microfoon. je hoort jezelf namelijk heel anders en een goed gebruik zorgt voor een betere verstaanbaarheid.

 

Praat langzaam

Zorg ervoor dat je genoeg adempauzes neemt om de huwelijks boodschap goed over te brengen. Je hoeft niet binnen een minuut klaar te zijn. Het lijkt misschien alsof je ultra sloom praat, maar zo heeft het publiek wel de tijd om het op zich in te laten werken.

 

Spreek met gevoel

Als je vertelt dat je ‘heel blij’ bent, vertel dit dan ook alsof je heel blij bent. Zorg dat dit te horen is in je stem en te zien in je gezicht.

 

Kijk naar het publiek

Het publiek zal beter luisteren als je richting hen praat. Ook lijk je zelfverzekerder.

 

Lichaamstaal

Vergeet niet te lachen. En benoem je iemand in je toespraak, kijk diegene dan aan, dit zal jouw speech levendiger maken.

 

Wacht met de drank

Een speech houden onder invloed kan grappig zijn voor het publiek, maar of jij het later net zo grappig vindt…Vond je dit artikel leuk?
     Deel het met je vrienden!