Trouwen in 2018 | wat verandert er

  04 / 01 / 2018
Trouwen in 2018 | wat verandert er

Ga jij trouwen in 2018? Wat leuk! Wel zit er verschil in tussen stellen die in 2017 zijn getrouwd en voor de stellen die nu in 2018 gaan trouwen. Er is namelijk het een en ander wettelijk veranderd.

Nieuwe wet trouwen in 2018

Voor wie in 2017 of daarvoor is getrouwd, trouwden automatisch in gemeenschap van goederen, dit houd in dat alle bezittingen en schulden de verantwoordelijkheid van beide zijn, ook bij een scheiding. Maar voor wie in 2018 trouwt is dit niet meer het geval. Want dan trouw je volgens de nieuwe wet. Dat is trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Dit betekent dat het vermogen en de schulden die jullie op het moment van trouwen hebben gescheiden blijft. Wat je tijdens het huwelijk opbouwt is wel gemeenschappelijk. Wil je dit veranderen, dan zal je eerst even langs de notaris moeten om dit aan te laten passen

 

Trouwen in gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden

Het verschil van trouwen in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden is dat in gemeenschap van goederen alles gezamenlijk is en bij huwelijkse voorwaarden wordt afgesproken wat wel en niet gezamenlijk is. Vooral bij een scheiding of bij overlijden is het verschil duidelijk.

 

Trouwen met schulden

Je deelt niet alleen bezittingen, maar ook schulden als je in gemeenschap van goederen trouwt, het maakt niet uit of deze schulden er al waren of tijdens het huwelijk worden gemaakt. Een schuldeiser mag dan ook bij jou aankloppen voor een schuld van je partner.

 

Een erfenis of gift ontvangen onder huwelijkse voorwaarden

Bij gemeenschap van goederen is een erfenis van jullie beiden, tenzij er een uitsluitingsclausule is. Dit is anders dan dat je onder huwelijkse voorwaarden trouwt, dan is een eventuele erfenis voor degene die daadwerkelijk de erfenis krijgt.Vond je dit artikel leuk?
     Deel het met je vrienden!